Vi mennesker er ikke laget for glass, betong og stål alene. Vår kropp og psyke er formet gjennom tusenvis av år i tett samspill med naturen. Likevel tilbringer vi i dag over 90 % av tiden innendørs – ofte i miljøer med lite kontakt med naturlige elementer.
I dette webinaret møter vi Geir Brendeland, Professor ved Institutt for arkitektur og planlegging, Fakultet for arkitektur og design, og Oddvar Skjæveland, Gründer og arkitekturpsykolog Mellomrom AS. De ser på hvordan bruk av naturmaterialer, dagslys, vegetasjon og mykere former gir økt trivsel, helse og livskvalitet – såkalt Biophilic design.
Biophilic design handler om å bringe naturen tilbake til måten vi bygger hus på. Ved å bruke naturlige materialer som tre og stein, slippe inn dagslys, integrere planter, vann og organiske former i utforming av boliger, skoler, arbeidsplasser og byrom, skapes omgivelser som ikke bare ser bra ut – men også føles bra. Ved å framheve positiv utvikling og enda mer bruk av byggeløsninger som støtter menneskers naturbehov, skaper vi både bærekraftige og helsefremmende bo- og levemiljøer.
Studier viser at slike omgivelser:
- Reduserer stress og psykiske helseplager
- Øker konsentrasjon og produktivitet
- Skaper trivsel, tilhørighet og sosial samhandling
Kort sagt: Biophilic design er ikke luksus, det er folkehelse!