Påbygg i høyden – ballen må snart begynne å rulle

Norge står overfor en stor utfordring med en aldrende bygningsmasse, spesielt de mange boligblokkene som ble bygget på 60- og 70-tallet.

Behovet for oppgradering er betydelig, samtidig som vi opplever boligmangel, både for unge og eldre, i by og bygd.

Påbygg i høyden kan bidra til å løse boligmangel

Bygg fra ulike tidsepoker har mange kvaliteter, og mange av disse bygningene er både arkitektonisk og materialmessig solide. Flate tak på mange av byggene gjør dem ideelle for påbygg i høyden, noe som kan gi nye, miljøvennlige kvadratmeter til både boliger og næringsformål.

Tre, et lett og bærekraftig materiale, egner seg godt på toppen av eksisterende bygg. Ved å bruke allerede etablerte arealer og infrastruktur, kan man skape verdifulle, nye arealer samtidig som man tar vare på eksisterende bygg. I tillegg kan påbygg finansiere nødvendige oppgraderinger, som energiøkonomisering og installasjon av heis, noe som vil gjøre boligblokkene mer tilgjengelige for en aldrende befolkning.

Pilotprosjekter for å vise vei

InnoTre og WoodWorks! Cluster jobber med to pilotprosjekter for å demonstrere potensialet i påbygg på eksisterende bygg. I samarbeid med eiendomsutviklere, NTNU, White Arkitekter, Massivtre, AltiBygg, Tomstad, Koi Fargestudio, Trefokus og Treindustrien utforsker vi hvordan dette kan gjøres i praksis.

Med Arendal kommune som reguleringsmyndighet ser vi på hvordan påbygg kan forbedre både bygg og bysentrum som steder for bolig, opplevelser og næringsvirksomhet. Prosjektene undersøker hvordan vi kan bygge mest effektivt og med minst mulig ulemper for brukerne av bygningene.

TRE på TOPP – 10 effektive webinar

For å belyse temaet inviterer vi til en serie på 10 webinarer. I det første webinaret vil Pasi Aalto, arkitekt og leder for NTNU Wood, presentere forskning som forklarer hvorfor påbygg i høyden med tre har fått økt oppmerksomhet, både nasjonalt og internasjonalt.

De påfølgende webinarene vil dekke ulike aspekter som bygningstilstand, reguleringsplaner, arkitektur, fargebruk, økonomi, klimavennlige materialvalg og forbildeprosjekter.

Moder Jord

Påbygg i høyden med trekonstruksjoner løser flere av de utfordringene vi står overfor. Det skaper nye boliger og næringslokaler, muliggjør oppgradering av eksisterende bygg, og reduserer klimagassutslipp. Men dette handler også om noe større – å ta vare på Moder Jord.

Ved å bruke færre ressurser og bygge smartere, legger vi til rette for en fremtid der vi kan balansere behovene til både menneske og natur. Ressursene våre er begrensede, og hver gang vi bygger nytt, belaster vi planeten. Ved å utnytte det som allerede er bygget, tar vi et viktig steg mot en sirkulær økonomi som ivaretar både våre og planetens behov.

Første webinar

Mandag 30. september 08:30-09:00

Påmelding HER: https://event.checkin.no/79896/tre-pa-topp-hvorfor-bygge-pa-i-hoyden

Kontaktpersoner:

Kristin Vedum, InnoTre, kristin.vedum@silvaconsult.no, tlf 93259472

Knut Magnar Sandland, WoodWorks! Cluster, knut.magnar@woodworkscluster.no, tlf 92452344