Skrevet av: Magnus Aalde, student NMBU. Intern i InnoTre.
Ekspert på kunstig intelligens
Silvija Seres er en av Norges fremste KI-eksperter og en strategisk rådgiver med internasjonal bakgrunn. Hun har studert ved blant annet Oxford og jobbet i Silicon Valley, og har bred erfaring med å formidle komplekse teknologiske tema på en forståelig og engasjerende måte. Hun har hatt nøkkelroller i teknologiselskaper som Alta Vista, Fast Search and Transfer og Microsoft, og har i dag en rekke styreverv – blant annet i Ruter, Pexip og Det Norske Veritas. I tillegg er hun en aktiv investor i teknologibransjen.
Urolige tider
Innledningsvis rettet Seres søkelyset mot den geopolitiske situasjonen verden står i. Hun pekte på hvordan krigen i Ukraina, Donald Trumps politiske comeback, økonomisk ustabilitet, samt Kinas og Russlands økende innflytelse i Øst-Europa påvirker Europas handlingsrom. Midt i dette spenningsbildet spiller utviklingen innen kunstig intelligens en sentral rolle. Det er i dag særlig USA og Kina som leder an i KI-kappløpet, mens Europa forsøker å finne sin plass – bundet av egne mål og verdier.
Et viktig poeng Seres løftet frem er at Europas sterke fokus på personvern, særlig gjennom GDPR, skaper utfordringer i møte med en teknologi som krever store mengder data og raske beslutninger. Disse verdiene er viktige, men fører også til nødvendige avveininger som gjør det krevende å konkurrere på lik linje med de mer liberaliserte teknologimarkedene i USA og Kina.
En tydelig oppfordring
Mot slutten av foredraget kom Seres med en klar beskjed: Kunstig intelligens er ikke noe vi kan vente med å forholde oss til, den er her, og den former allerede samfunnet vårt. Hun oppfordret til å være proaktive, nysgjerrige og åpne for å utforske hvordan KI kan tas i bruk på en ansvarlig og effektiv måte. For å sikre at Europa ikke havner bakpå i den teknologiske utviklingen, må vi tørre å eksperimentere, samtidig som vi holder fast på de verdiene som gjør vår samfunnsmodell unik.
Foredraget til Seres minnet oss om at vi står midt i et teknologisk paradigmeskifte – og at vi har et valg. Vi kan stå på sidelinjen og se utviklingen gå forbi oss, eller vi kan gripe mulighetene og ta en del av utviklingen kunstig intelligens kan bidra til.