– Blir det vindmøllepark i Birkenes, skal vi bygge dem av tre

Dersom politikerne gir grønt lys for en vindmøllepark med 17 vindturbiner i Birkenes, står Gunnar Adolf Aanesland og hans folk klare til å bygge dem av tre.

– De siste årene har jeg brukt mye av tiden min på vindmøllekonseptet. Nå er det teknisk godkjent og byggeklart, så vi venter bare på at politikerne skal bestemme seg, sa Gunnar Adolf Aanesland offensivt under sitt foredrag på Strand Hotel Fevik.

Men først dro han tilhørende gjennom Aanesland Treindustris historie, og fortalte blant annet om farfaren som begynte å lage flaggstenger av tre rett etter krigen, og at han selv sendte avgårde en rekke flaggstenger til OL på Lillehammer i 1994.

Moderne produksjonsfabrikk

I dag er familiebedriften blitt en viktig produksjonsfabrikk som importerer massivtre og lager eget limtre, og de produserer stort til byggevare- og husbyggebransjen. Men historien er viktig, og en del av oppgavene utføres fremdeles på tradisjonelt vis, altså for hånd.

Siden 2004 har bedriften jevnlig sendt kontainere med runde trestokker ut av landet, til lekeapparater og klatreparker, og de har fortsatt kunder i flere land og kontinenter. De har levert deler til bro-konstruksjoner i Norge, og var også en vesentlig aktør da verdens høyeste, frittstående klatretårn ble bygget i Lillesand.

– Jeg trigges av utfordringer og nye muligheter, men jeg ser jo at det er galskap siden jeg sjelden aner konsekvensene. Men det er så gøy å holde på, og nå håper vi altså å få bygge verdens første vindmøllepark av tre.

Aanesland forklarer at det planlegges 17 vindturbiner på Bjelkeberg i Birkenes, og selv om det ikke er vedtatt ennå, lever i han håpet.

– Flere av politikerne har blitt mer positive til vindmøllepark i Birkenes, og så er vi selvsagt spente på hva som kommer fram når statsbudsjettet vedtas i desember. Men dersom det blir vedtatt, er vi klare.

Stor verdiskapning

Hvis det skjer, vil det også føre til store ringvirkninger med ny verdiskapning i landsdelen, fortsetter han.

– Skogeier får bedre betalt og det blir behov for mange nye arbeidsplasser, og for vår del må vi utvide og bygge ny fabrikk.

Sannsynligvis stopper det heller ikke her.

– Jeg ser for meg vindmøller av tre på havet etter hvert. Beregninger viser at de vil ha fem år lengre levetid enn vindmøller av stål, og når de har gjort sitt på havet så kan vi bare plukke dem ned og gjenbruket treverket.

Til hytter, for eksempel.

– Tenk så stilig om de som kommer etter oss kan bygge hytter av gjenbruksmaterialer fra ei gammel vindmølle, som har stått på havet og gitt besteforeldrene deres strøm, sier han.

– Jeg trigges av utfordringer og nye muligheter, men jeg ser jo at det er galskap siden jeg sjelden aner konsekvensene. Men det er så gøy å holde på, og nå håper vi altså å få bygge verdens første vindmøllepark av tre.