Bygger fabrikk uten spiker

Når Aanesland Fabrikker snart flytter inn i splitter nye lokaler i Lillesand, blir det i en fabrikk bygget i limtre og nesten uten stål.

– Vi har litt stålallergi og da vi planla de nye lokalene ønsket vi mest mulig tre og minst mulig stål, fortalte Gunnar Adolf Aanesland, daglig leder i Aanesland Fabrikker under Tre på Agders konferanse Vekst og konkurransekraft nylig.

I disse dager flytter den tradisjonsrike fabrikken inn i de splitter nye lokalene på 3000 kvadratmeter. Bygget som rommer både produksjonslokale og kontorer er i alle hovedsak bygget i tre. Selve bæresystem er i limtre med bygningsmasse låst sammen av eikedybler.

Stas, tross motstand

– Vi er glad i tre og jobber i et tremiljø og derfor er det stas at vi fikk dette til. Men det har ikke vært helt uten motgang, avslører han.

Det er nemlig ikke helt tradisjon for å bygge fabrikklokaler i tre, men for Aanesland gikk det nesten litt sport i å utfordre det gjengse.

– Derfor er det ekstra moro at det viste seg å være fullt mulig med for eksempel tradisjonelle dragerne i tre og ikke stål.

Selve taket er riktignok av stål og gulvet er i betong, men den utstrakte bruken av tre har også gitt en pen miljøbesparelse sammenlignet med andre byggemetoder.

– Jo nærmere vi har kommet innflytting, jo mer bevisst har vi blitt på klima og utslipp. Vi kjøpte også en klimarapport for å få fram faktum, og det viser seg at klimagassutslippene ble redusert med 46 prosent fordi vi bygger i tre og ikke i stål, og det er vi stolte av.

Deler gjerne

Gunnar Adolf deler gjerne erfaringer og informasjon om planlegging og byggeprosess med flere. Innovasjon Norge har vært en god støttespiller, og Aanesland har gjort kan gi verdi for flere.

18. november fikk Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge, sammen med flere av sine kolleger fra Agder, samt Hilde W. Wibe fra Norske Trevarer og Maya Twedt Berli, fra Agder Tresenter, oppleve det nye bygget på nært hold. Her fortalt Gunnar Adolf også om mangfoldet i produksjon, om utvikling av nye innovative løsninger og produkter og om eksport av varer til flere verdensdeler.

Innovasjon Norge – en støttespiller

Bruk av tre kan gi Norge mange nye bærekraftige industriarbeidsplasser i hele landet og eksportinntekter gjennom å levere produkter og tjenester verden trenger.

– Å bidra til utvikling av treindustrien er en viktig oppgave for oss i Innovasjon Norge. Haugli setter pris på å få møte menneskene bak satsingene.

– Det er inspirerende å lære mer om hvordan bedriftene jobber og om hvordan virkemidlene virker – og få innspill til områder vi må ta tak i.

Innovasjon Norge, Norske Trevarer og Agder Tresenter gir tommelen opp for Aanesland sin satsing!
Innovasjon Norge, Norske Trevarer og Agder Tresenter gir tommelen opp for Aanesland sin satsing!

Har din bedrift ambisjoner om videreutvikling og vekst? Les mer om hva Innovasjon Norge kan bidra med