Data som ressurs – casebedriftene er klare

Sammen med tre motiverte bedrifter er vi klare for neste fellesprosjekt. Økt bevissthet og bruk av data gir verdi. De tre bedriftene vil få direkte nytte av gjennomføringen, men de vil også bidra til erfaringsdeling som kommer flere til gode.

Olaug Sofie Telnes, daglig leder hos Hamran, Elisabeth L. Berli, fabrikksjef hos Rygene, og Per Arne Teslo, daglig leder i Byglandsfjord Sag, gleder seg til å komme i gang. I tillegg til fokus på forbedringer i sine respektive bedrifter vil de også bidra til å dele erfaringer fra gjennomføringen med andre bedrifter i nettverket.

Dette skal vi konkret jobbe med

  • Hamran Snekkerverksted: Dashbord, overordnet styring (kvalitet/ produksjon)
  • Rygene-Smith & Thommesen: Lagring og tilgjengeliggjøring av data
  • Byglandsfjord Sag: Optimalisering av produksjon, logistikk og lager

Sigbjørn Tønnesland og Stian Jacobsen fra Smart Inspection vil stå for faglig gjennomføring i samarbeid med bedriftene. Parallelt vil Fibo teste ut ulik software i produksjonen som de også vil dele erfaringer fra.

I prosjektet skal vi ha fokus på:

  • Å forbedre egen bedrift gjennom smart bruk av data
  • Ha overblikk – kontinuerlig oppdatert og bedre beslutningsstøtte
  • Strukturert og tilgjengelig data – et utgangspunkt for fremtidig suksesshistorier
  • Hvordan gamle data kan kobles med nye data
  • Omdømmebygging – deling og synlighet

Flere bedrifter får ta del i satsingen

Innovasjon Norge støtter Tre på Agders Data som ressurs-prosjekt. I løpet av høsten vil vi invitere til flere workshoper og erfaringsdeling fra casebedriftene. I tillegg til gjennomføring av bedriftscasene vil vi også bidra til økt generell kunnskap om verdien av bruk av data, AI og maskinlæring for flere bedrifter. Her vil vi også spille på flere eksterne fagmiljøer.

Prosjektleder Maya Twedt Berli  forteller at flere bedrifter ser at data er en viktig ressurs, men at de er usikre; Hvor skal man starte, hvordan får man tilgang til dataene og hvordan kan de tas i bruk på en hensiktsmessig måte?

– Casebedriftene representerer ulike deler av verdikjeden, de har ulik produksjon og produkter, og skal jobbe konkret med  områder det er ønskelig å hente erfaringer fra. Jeg er overbevist om at flere vil ha nytte av å få tips til prosesser i sine bedrifter.

Kort om Sigbjørn Tønnesland og Stian Jacobsen fra Smart Inspection

Sigbjørn jobber med rådgivningstjenester og prosjektledelse. Han er Cand. Scient. fra Universitetet i Oslo innenfor Informatikk og har vært prosjektleder i flere større og mindre IT-utviklingsprosjekter både på kundesiden og som leverandør.

Sigbjørn er prosjektleder for Tre på Agder i prosjektet Data som ressurs.

Stian jobber som softwareingeniør i Smart Inspection. Han har erfaring med digitaliseringsløsninger, webutvikling og applikasjonsutvikling. Han har også en mastergrad i mekatronikk fra Universitetet i Agder.

Stian er teknisk rådgiver for Tre på Agder i prosjektet Data som ressurs.

Hva betyr det å ta i bruk data – og hvor viktig er det egentlig?

Det er mange aktører som jobber med digitalisering og økt bruk av data. Digital Norway har tilbud som alle bedrifter står fritt til å benytte seg av.

– Konsekvensen av å ikke henge med på hva det snakkes om i dagens digitaliserte verden, kan være forskjellen på suksess og fiasko, sier Liv Dingsør, daglig leder i DigitalNorway, på Digital Norway sine nettsider.

Er du usikker og ønsker å vite mer kan et smart sted å starte være den pedagogiske kunnskapsveiviseren Fra data til verdi. Registrer deg som medlem og vipps så har du gratis tilgang til både denne og flere andre verktøy som kan være nyttig for din bedrift. Hold deg oppdatert/meld deg nyhetsbrev fra DigitalNorway.

Per Arne Teslo - daglig leder hos Byglandsfjord Sag