– Mens andre på min alder venter på å komme i gang med studiene, får jeg lønn for å sitte og programmere CNC-maskinen. – Det er kult å tenke på, sier lærling Maximino Marinas.
Etter to år på videregående, først bygg- og anleggsteknikk og deretter treteknikk, fikk Maximino Marinas (20) lærlingplass hos Bico.
Det har også 19-åringene Sara Sofie Hestås Lund og Truls Benjamin Jacobsen fått. Alle holder på med samme fagbrev innen trevare- bygginnredningsfaget, men vi treffer dem på tre ulike stasjoner.
– Det er veldig variert siden vi skal innom så mye forskjellig i løpet av læretiden. Akkurat nå programmerer jeg arkitekttegninger og så sender jeg filene ned til CNC-maskinen etterpå, sier Maximino.
Nøyaktighet i alle ledd
Ved selve CNC-maskinen i verkstedet i etasjen under, står Truls. Han er lærling på andre året og sørger for at den datastyrte produksjonsmaskinen gjør som den er programmert til.
– Jeg programmerer og kjører materialene riktig inn i maskinen, og så setter jeg den i gang. Det er viktig å følge med underveis for å passe på at materialene ligger slik de skal og at maskinen freser korrekt.
Nøyaktighet på millimeternivå er en forutsetning for et perfekt sluttresultat. Hvis noe går galt, må Truls være kjapp med å stoppe maskinen og ordne opp.
– Det går stort sett bra, men Bico er en fantastisk lærebedrift hvor det er rom for å gjøre feil. En lærer jo også mye av feilene en gjør, fortsetter han.
Truls er den som har kommet lengst i utdanningsløpet av de tre, og skal opp til fagprøven i løpet av sommeren.
– Noen ganger lager vi masseprodusere ting, mens andre ganger jobber vi med unike detaljer til privatpersoner. I forrige uke laget vi interiør i valnøtt til en privatkunde. Det var mange detaljer og et krevende arbeid, men så var det skikkelig tilfredsstillende da sluttproduktet ble bra.
Gikk for drømmen
Like bortenfor CNC-maskinen står Sara ved en litt mindre maskin og finkutter trebiter som skal bli en del av en større butikkinnredning.
– Det er litt pirk siden alle bitene skal passe nøyaktig sammen, men jeg liker å holde på med det, sier Sara.
Hun har to år igjen av læretiden, men er allerede sikkert på at hun har valgt riktig utdanningsløp til tross for litt motstand i starten.
– Noen spurte hvorfor jeg valgte yrkesfag siden jeg hadde gode nok karakterer til å komme inn på noe annet. Det er en merkelig holdning, for jeg har jo bare valgt det som har vært drømmen min.
Nå har også pipa fått en annen lyd.
– Nå som jeg har kommet godt i gang med læretiden så har folk blitt mer nysgjerrige og positive, og noen av venninnene mine har også sagt at de angrer på at ikke de også tok yrkesfag.
Sara er uansett glad hun sto på sitt.
– Jeg trives kjempegodt, og det gir en enorm mestringsfølelse å skape ting som andre har brukt for. Så er det heller ingen ulempe at en får lønn under utdannelsen, smiler hun fornøyd.
Vi har et ansvar
– Vi har vært veldig heldige med lærlingene vi har nå, og det er tydelig å se at de både trives og har interesse for faget, sier Helge Elefsen, møbelsnekker og lærlingansvarlig hos Bico.
Han understreker at bedriften har et stort ansvar for å lære opp fremtidens håndverkere, men sier samtidig at faget ikke passer for alle.
– Det er viktig at en har både evner og forståelse for det en driver med, men sånn er det jo alle steder.
Bico har en stor og moderne utstyrspark og lærlingene skal ha innføring og opplæring i det meste før de er klare for fagprøven. Det kan være krevende, men det gjør dem også godt skodd for yrkeslivet.
– Det er en fremtidsrettet kunnskap de får. Da jeg begynte her for fem år siden var vi bare en liten gjeng i produksjonen fordi mye av arbeidet var outsourcet til utlandet. Nå ser vi at både vi og våre konkurrenter tar mer av produksjonen hjem igjen til Norge.
Det tror han er en trend som vil fortsette.
– Mange har nok erfart at det gir en helt annen kontroll, og det er også en fordel med kortere vei mellom produksjon og kunde. Derfor tror jeg at folk med fagbrev i yrkesfag vil bli svært attraktive på arbeidsmarkedet fremover.
Les mer om lærlingeordningen og muligheter for å bli lærling eller å bli lærebedrift.