– Jeg er ganske målbevisst

I løpet av årene på videregående våknet interessen for CNC-maskinenes egenskaper. Det førte Martin Soleim Melbye fra barndomshjemmet på Nesodden, til Hamran Snekkerverksted på Snartemo.

– Jeg hadde aldri hørt om Hamran Snekkerverksted og i alle fall ikke vært på Snartemo. Men nå har jeg vært her i snart to år, og har også takket ja til fast jobb når læretiden er over, sier Martin Soleim Melbye.

19-åringen fra Nesodden gikk på møbelsnekkerlinja på VG1 og VG2 i Bærum, og i løpet av de årene fikk han stadig mer interesse for CNC-teknologien. Da læretiden nærmet seg, begynte han å lete etter bedrifter som brukte denne metoden.

– Jeg tar fagbrev som møbelsnekker, men fant ut at jeg ønsket å spesialisere meg på CNC. Jeg er nok ganske målbevisst, så jeg begynte å google etter bedrifter som var gode på dette.

Så oppdaget han Hamran Snekkerverksted som både var langt fremme på CNC-teknologi, og som i tillegg var en solid håndverksbedrift.

– Jeg tok kontakt med dem og fikk begynne, sier han og legger til at han synes det er ekstra interessant at Hamran benytter en fem-akset CNC-maskin.

– Den gir flere roteringsmuligheter og den kan kutte i buer, mens de vanlige tre-akset maskinene bare kutter rette vinkler.

En ny hverdag

Men overgangen fra skolen i Bærum til bedriften på Snartemo ble brå, innrømmer han.

– I starten fikk jeg bo i en leilighet som bedriftseieren eier, men det var likevel et stykke unna og jeg måtte haike med kollegaer til jobb. Det var også ni kilometer å sykle til butikken.

Men nå har Martin skaffet seg både lappen, bil og ny leilighet – og til og med fast jobb. Det er både han og Olaug Sofie Telhaug, daglig leder hos Hamran Snekkerverksted, glade for.

– Vi var litt spente på om han ville trives her på landet, men heldigvis gjør han det, smiler hun.

Telhaug forteller at lærlinger er helt avgjørende for fremtiden til bedriften, som i flere generasjoner har designet og utviklet kjøkkeninnredninger og møbler med naturens eget materiale, nemlig treet, som viktigste ingrediens.

– Vi har hatt lærlinger i mange år. Han første fikk nettopp gullklokka etter å ha jobbet her i 25 år, så de som kommer trives godt, skryter hun.

Ønsker flere lærlinger

Men, på den andre siden er det utfordrende å få tak i nok lærlinger som kan tenke seg en framtid som møbelsnekker.

– Det er et litt smalt fagfelt, og vi er lokalisert langt fra de videregående skolene som tilbyr møbelsnekker-utdanning, så jeg skulle ønske det hadde vært et mer relevant skoletilbud i nærheten.

Enn så lenge er det god markedsføring og fornøyde ambassadører som gjelder.

– Vi forsøker å ha to-tre lærlinger til enhver tid, og det har vi også nå. Men vi må samtidig være enda mer på ballen for å nå ut til de yngste fremover.

Det er nemlig kjempeviktig å utdanne flere møbelsnekkere, mener hun.

– Fagfolk generelt er mangelvare, og arbeidsmarkedet for de som er dyktige er godt, så er det vår oppgave å tilby dem et godt læremiljø.

Skjærefjøler under juletreet

Og en av de dyktige er altså Martin, som forteller at han har snekret og laget ting siden han var helt ung.

– Min far er hobbysnekker og da jeg var liten så holdt jeg på i et hjørne i garasjen og koste meg veldig mens jeg brukte hans verktøy.

Det ble mange hjemmelagde skjærefjøler og små krakker i julegaver til familien, forteller han.

– Men nå er det spesialdesignede kjøkken som gjelder, og det er skikkelig givende og moro å jobbe med.

Martin var målbevisst, og googlet for å finne lærebedrift i møbelsnekkerfaget som også var langt fremme på CNC-teknologi. Hamran Snekkerverksted ble et godt treff!

Les mer om lærlingeordningen og muligheter for å bli lærling eller å bli lærebedrift.