– Jeg kjenner på stoltheten

Når Kim Mjelde Madsen utfordrer seg selv på noe han ikke har gjort før, kommer den gode mestringsfølelsen.

– Det gøyeste er å få en oppgave hvor jeg må klekke ut løsningene selv – og så lykkes, sier Kim Mjelde Madsen.

Han er lærling ved Sjølingstad Snekkerverksted på Vigeland, og til høsten skal 22-åringen opp til fagprøven i Trevare- og bygginnredningsfaget.

– Det ble naturlig for meg å jobbe med tre. Min far er tømrer og har alltid trivdes med det, og tre er definitivt det beste materialet å skape noe ut av.

En kan forme og lage mye av tre, og i tillegg er det spennende at ulike tresorter har ulike egenskaper.

Treets varianter

I verkstedet på Vigeland brukes det mye eik og furu.

– Eik er et hardere og tyngre materiale å jobbe med enn furu. Skal vi lage ei eiketrapp så tar det lengre tid og er krevende på en annen måte enn ei furutrapp. Vi trenger også flere hender til å håndtere selve prosessen.

Men det er denne variasjonen han liker, og Kim forteller samtidig at han også er glad i å løse kompliserte oppgaver der resultatet ikke er gitt på forhånd.

– Akkurat nå holder jeg på med noen skiltholdere for en lokal bedrift. Jeg fikk et bilde og beskjed om å lage noe som lignet. Det var verken tegninger eller eksakte mål å forholde seg til, og derfor måtte vi få på plass dette før vi kunne begynner på selve arbeidet.

Det lille ekstra

Dan Langhoff er daglig leder i Sjølingstad Snekkerverksted som hans far etablerte for over 20 år siden. Han forklarer at verkstedet i all hovedsak lager spesialtilpassede løsninger, som for eksempel trapper etter arkitektens tegninger eller kopier av gamle håndløpere. Men også spesielle hyller, kledning, pynteklosser og listverk som ikke fås kjøpt ferdigprodusert.

– De siste årene har vi utviklet oss til å bli mer og mer et snekkerverksted som løser det andre ikke gjør, og derfor trenger vi også mer spesialkompetanse.

I tillegg til det snekkerfaglige, forklarer han at de også har behov for teknisk kompetanse til CNC-maskinen og annet moderne utstyr.

Vanskelig å få lærlinger

Derfor er lærlinger som Kim svært verdifulle. Men 22-åringen er likevel den eneste lærlingen de har hatt på lang tid, og det bekymrer sjefen.

– Det er rett og slett en utfordring å få tak i lærlinger. Mange av de som tar fag som er relevante for oss går på videregående skole i Kristiansand, og da synes de gjerne at det er for langt til oss på Vigeland.

Alle helst skulle han ønske et utvidet tilbud i relevante fag på den videregående skolen i Mandal. Samtidig planlegger han å gjøre bedriften mer synlig, og dermed kanskje mer attraktiv, for de unge mens de fortsatt går på ungdomsskolen.

– Det er et dilemma for oss småbedrifter som ligger usentralt til i forhold til skolene.

Vi er nødt til å snakke høyere om hva vi kan tilby, for det er helt avgjørende at vi får mulighet til å videreføre den verdifulle kompetansen til nye generasjoner, avslutter Langhoff.

Les mer om lærlingeordningen og muligheter for å bli lærling eller å bli lærebedrift.