– Det har vært to lærerike år i et veldig godt miljø, men jeg er litt spent nå som fagprøven er rett rundt hjørnet, sier Espen Michell.
Etter VG1 og VG2 på Tangen videregående skole fikk han lærlingplass hos Uldal, og om bare noen uker skal han opp til fagprøven i trevare – og bygginnredningsfaget. 20-åringen forteller at han har satt stor pris på variasjonen i utdanningsløpet.
– Vi har vært innom de fleste stasjonene i løpet av læretiden, og derfor har vi fått godt innblikk i det aller meste som foregår i produksjonen.
Lange tradisjoner
Uldal er en tradisjonsrik bedrift som ble etablert som en ordinær trevarefabrikk i 1942. Fra 1963 ble det en ren vindusfabrikk, og i dag er det over 100 produksjonsmedarbeidere som lager både vinduer, skyvedører og balkongdører med glass.
– Vi er en høyteknologisk fabrikk med topp moderne utstyr, men selve håndverksfaget er fremdeles viktig. Sånn sett er lærlingeordningen avgjørende for at vi skal sikre oss denne kompetansen også fremover, sier Odd Belland, avdelingsansvarlig i monteringsavdelingen ved Uldal.
Lærlinger i alle aldre
Bedriften har til enhver tid et par unge lærlinger rett fra VG1 og VG2, men Belland forteller at de også har tilbudt flere av de voksne, ufaglærte medarbeidere å ta fagbrev.
– Vi hadde nettopp fire voksne som tok fagbrev i logistikk. Det betyr jo litt høyere lønnsutgifter for bedriften, men dette er dyktige folk som hadde jobbet her en stund og som vi ønsket å beholde.
Og fagbrevet har om mulig gjort dem enda dyktige.
– Vi merker at de har fått en del ekstra kunnskap som både de og vi som bedrift drar nytte av.
Solide materialer
Uldal benytter stort sett sentvoksende furu fra Norden i sine produkter, ifølge Belland, og varene selges til de fleste store byggevarekjeder i landet. For at produksjonen skal flyte raskt og problemfritt er lærlingeordningen viktig på flere måter.
– Lærlingene har naturligvis en læreplan de skal gjennom, men de får også opplæring i det som er spesielt relevant for oss. Sånn sett kan vi dytte dem litt i riktig retning, og mange blir så flinke at de får tilbud om fast jobb etter endt læretid.
Dyktige kollegaer
For lærling Espen har det vært en trygghet å ha erfarne fagfolk rundt seg gjennom hele utdanningsløpet.
– En lærer veldig mye, som å sette inn glass og beslag og montere produktet sammen. Vi lærer også å sprøyte og overflatebehandle produktene, og selv om jeg har blitt ganske selvgående undervis så har det vært en stor fordel med erfarne folk rundt meg.
De er alltid raske til å hjelpe, skryter 20-åringen, som bare har noen få uker igjen av utdanningsløpet.
– Jeg blir sikkert mer nervøs rett før jeg skal opp, men jeg har fått god opplæring og regner med at det skal gå fint.
Les mer om lærlingeordningen og muligheter for å bli lærling eller å bli lærebedrift.