– Jeg tror det vil gi meg et konkurransefortrinn med to fagbrev, men jeg må komme i mål med det ene først, sier Sander Berg.
20-åringen er midt oppi sin fire dager lange fagprøve i CNC-maskineringsfag hos Fibo i Lyngdal, men tar seg en liten pause for å fortelle om valgene han har tatt.
– Jeg gikk på elektro på VG1 og VG2, men det var vanskelig å få lærlingplass og jeg merket samtidig at elektro ikke var det rette for meg. Da jeg fikk mulighet til å begynne på Fibo og jobbe mot fagbrev i CNC, slo jeg til.
Produserer veggsystemer
Fibo ligger i Lyngdal og er en norskeid fabrikk som produserer og leverer vanntette veggsystemer til bad og kjøkken, samt spesialtilpassede benkeplater. Sanders jobb er kort fortalt å programmere og styre CNC-maskinen som bearbeider materialene.
– Mange som jobber med CNC holder på med metall, men her er et vanlig oppdrag at jeg får tegninger på en kjøkkenplate i spon og laminat, og basert på disse så programmerer jeg lengde, bredde, skjøter og hull til vask og andre ting i 2D.
Deretter plasserer Sander riktig benkeplate i CNC-maskinen og setter produksjonen i gang.
Imponert over ungdommen
– Vi har hatt rundt 25 lærlinger ved Fibo i løpet av de 10-12 siste årene, sier Steinar Skoland, avdelingsleder og faglig leder for lærlingene.
Han forteller at målet er å ha to – tre lærlinger til enhver tid.
– Vi ser på det som et samfunnsansvar å være lærebedrift, og vi opptatt av å lære dem opp på en skikkelig måte.
Det gjelder enten de blir værende eller begynner andre steder etter læretiden.
– Det er en tillitserklæring når vi får høre fra andre bedrifter at de er fornøyd med folk som har tatt fagbrev hos oss.
Styre første ledd
Martin Berg holder også på med fagbrev ved Fibo nå. Han ligger et snaut halvår etter Sander i løypa, og planen er å ta fagbrev i produksjonsteknikk til sommeren.
– Da jeg gikk på videregående så var vi på bedriftsbesøk her og fikk høre at vi kunne søke om lærlingplass. Jeg søkte, kom på intervju og fikk plassen.
19-åringen innrømmer at han ikke var helt forberedt på hva den nye hverdagen skulle innebære, og forteller om en bratt læringskurve, men også om interessante arbeidsoppgaver og et godt miljø.
– Jeg har ansvar for første ledd i arbeidet med å lage våtromsplatene. Selve finérplatene blir levert ferdig til fabrikken, og så styrer jeg maskinen som limer laminat på platene.
Kan ikke sove
Han forteller om et velsmurt maskineri hvor mye handler om å sjekke kvaliteten på finerplatene som kjøres inn i maskinen, samt overvåke den automatiske prosessen mens laminatet limes på.
– En kan ikke sove i timen. Tidligere i dag var det ei plate som kom skjevt inn i maskinen, og da gikk alarmen.
Når alarmen går så stopper hele produksjonslinjen og Martin har kort tid på seg til å rette feilen og sette alle delene av maskinen i gang i igjen.
– Somler jeg så tørker limet og maskinen må vaskes, og da kommer vi på etterskudd i produksjonen.
Men han må likevel ta seg nok tid.
-He he, jeg vet ikke om jeg tør å si det mens sjefen hører på, men da jeg skulle sette på alle maskinene igjen så glemte jeg den som fordeler limet. Dermed ble ikke laminatet limt på de første platene som kom ut av maskinen, men jeg oppdaget det heldigvis kjapt, avslører han.
Stort ansvar
Avdelingsleder Skoland sier at det er rom for å gjøre feil, og at Fibo er en høyteknologisk og moderne bedrift med avansert utstyr. For at lærlingene skal lære mest mulig, må de innom hele maskinparken i løpet av læretiden.
– Som lærebedrift har vi et stort ansvar for å sørge for at de kommer gjennom læreplanen, og det er i alles interesse at de lærer seg å håndtere flere maskiner. Det gir dem bredere kompetanse enten de blir værende her eller søker seg til andre steder.
Han er samtidig imponert over hvor raskt ungdommen lærer.
– Det er en krevende overgang å gå fra skole og rett ut i arbeidslivet, og det hender vi må plukke av dem noen uvaner i starten, men jevnt over går det veldig fint.
Så gode er lærlingene at de enn så lenge har kommet seg vel gjennom læretiden, alle som en.
– Vi er opptatt av å ta godt vare på lærlingene og gi dem god oppfølging gjennom hele utdannelsen. I løpet av alle årene vi har hatt lærlinger har alle bestått fagprøven, og det er vi stolte av.
Les mer om lærlingeordningen og muligheter for å bli lærling eller å bli lærebedrift.