Aanesland Treindustri er en innovativ JA bedrift, som alltid er sultne på nye utfordringer.
De har siden 2021 holdt til i et unikt signalbygg i tre på Gaupemyrheia i Lillesand, men ble etablert på Birkeland allerede i 1945. Daglig leder Tuva Eieland forteller om den tradisjonsrike bedriften.
Produksjonen
Aanesland er en bearbeidingsbedrift av heltre- og limtreprodukter som man ikke finner i «hylla».
– Vi dreier, høvler, limer, kapper og tilpasser produkter i tre, herunder spesial-panel, spesial-kledning, sveitserstil, flaggstenger, søyler, rekkverk og restaurering til både utvendig og innvendig bruk.
Prosjektavdelingen arbeider ofte med større, bærende konstruksjoner til arkitekttegnede bygg til nærings- og privatmarkedet.
Bedriftens kjennetegn
Aanesland jobber aktivt med utvikling av produkter som skal styrke byggebransjen inn i det grønne skiftet, og tenker varighet, estetikk og ombruk.
– Vi vil alltid prøve å løse oppgavene vi får – ingen utfordring er for liten eller for stor. Vi etterstreber alltid rask levering, god service og fornøyde kunder.
Bemanning
Bedriften sysselsetter totalt 15 personer. I produksjon jobber tømrere, møbelsnekkere, fagarbeidere, sjåfører og VTA. På kontoret er det tre personer, pluss en person med hovedfokus på salg. De ønsker seg en lærling og to nye medarbeidere i 2024.
– Vi liker hverdager med puls, og mange ulike oppgaver. En av fordelene med å jobbe hos oss, er variasjonen i oppgaver og produkter. Medarbeiderne våre har stor grad av selvbestemmelse og påvirkningsmuligheter.
Aktuelt nå
Aanesland har nylig fått innvilget et forskningsprosjekt gjennom SkatteFUNN -ordningen, der de har fått godkjent midler til et flerårig prosjekt kalt «Testtjeneste for uprøvde byggkonstruksjoner.»
– I tillegg har vi signert et av våre største oppdrag; levering av takkonstruksjon til det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy sommeren 2024. Her er vi TUE med prefabrikkering av alle takelementer i limtre og massivtre på fabrikken i Lillesand. Dette er bedriftens største kontrakt hittil, etter Gardermoen (2014).
Utfordringer
– Den største utfordringen er den store økningen i faste kostnader. Her må vi jobbe aktivt inn mot myndighetene, samt med intern kostnadskontroll.
Hun nevner også at det er kostbart å drive innovasjon, noe de må gjøre for å nå nye markeder, samt lykkes med det grønne skiftet. Her er de avhengig av gode støtteordninger, og økt kunnskap i markedet om bruk av tre.
– Det siste jeg vil nevne er behovet for digitalisering og fremtidige dokumentasjonskrav. Her trenger vi og bransjen mange flinke folk fremover.
Oppfordringer til andre medlemmer i InnoTre
Aanesland samarbeider ofte med andre medlemmer i klynga, og med andre aktører. Samarbeid og kunnskapsdeling er utrolig viktig – den enkelte trenger ikke å kunne løse alle oppgaver, man kan spille på hverandres ekspertiser.
– Bruk tid på nettverk, kikk i «fremtids-kula», og slutt aldri med å tenke kreativt. Invester i de ansatte! Det er VI – bedriftene- som driver bransjen fremover.