– Vi liker hverdager med puls

Woodnest. Et spennende byggeprosjekt som Aanesland Treindustri har levert til. Foto Sindre Ellingsen.

Aanesland Treindustri er en innovativ JA bedrift, som alltid er sultne på nye utfordringer.

De har siden 2021 holdt til i et unikt signalbygg i tre på Gaupemyrheia i Lillesand, men ble etablert på Birkeland allerede i 1945. Daglig leder Tuva Eieland forteller om den tradisjonsrike bedriften.

Produksjonen

Aanesland er en bearbeidingsbedrift av heltre- og limtreprodukter som man ikke finner i «hylla».

– Vi dreier, høvler, limer, kapper og tilpasser produkter i tre, herunder spesial-panel, spesial-kledning, sveitserstil, flaggstenger, søyler, rekkverk og restaurering til både utvendig og innvendig bruk.

Prosjektavdelingen arbeider ofte med større, bærende konstruksjoner til arkitekttegnede bygg til nærings- og privatmarkedet.

Bedriftens kjennetegn

Aanesland jobber aktivt med utvikling av produkter som skal styrke byggebransjen inn i det grønne skiftet, og tenker varighet, estetikk og ombruk.

– Vi vil alltid prøve å løse oppgavene vi får – ingen utfordring er for liten eller for stor. Vi etterstreber alltid rask levering, god service og fornøyde kunder.

Bemanning

Bedriften sysselsetter totalt 15 personer. I produksjon jobber tømrere, møbelsnekkere, fagarbeidere, sjåfører og VTA. På kontoret er det tre personer, pluss en person med hovedfokus på salg. De ønsker seg en lærling og to nye medarbeidere i 2024.

– Vi liker hverdager med puls, og mange ulike oppgaver. En av fordelene med å jobbe hos oss, er variasjonen i oppgaver og produkter. Medarbeiderne våre har stor grad av selvbestemmelse og påvirkningsmuligheter.

Aktuelt nå

Aanesland har nylig fått innvilget et forskningsprosjekt gjennom SkatteFUNN -ordningen, der de har fått godkjent midler til et flerårig prosjekt kalt «Testtjeneste for uprøvde byggkonstruksjoner.»

– I tillegg har vi signert et av våre største oppdrag; levering av takkonstruksjon til det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy sommeren 2024. Her er vi TUE med prefabrikkering av alle takelementer i limtre og massivtre på fabrikken i Lillesand. Dette er bedriftens største kontrakt hittil, etter Gardermoen (2014).

Utfordringer 

– Den største utfordringen er den store økningen i faste kostnader. Her må vi jobbe aktivt inn mot myndighetene, samt med intern kostnadskontroll.

Hun nevner også at det er kostbart å drive innovasjon, noe de må gjøre for å nå nye markeder, samt lykkes med det grønne skiftet. Her er de avhengig av gode støtteordninger, og økt kunnskap i markedet om bruk av tre.

– Det siste jeg vil nevne er behovet for digitalisering og fremtidige dokumentasjonskrav. Her trenger vi og bransjen mange flinke folk fremover.

Oppfordringer til andre medlemmer i InnoTre

Aanesland samarbeider ofte med andre medlemmer i klynga, og med andre aktører. Samarbeid og kunnskapsdeling er utrolig viktig – den enkelte trenger ikke å kunne løse alle oppgaver, man kan spille på hverandres ekspertiser.

– Bruk tid på nettverk, kikk i «fremtids-kula», og slutt aldri med å tenke kreativt. Invester i de ansatte! Det er VI – bedriftene- som driver bransjen fremover.

Ja-bedrifter tar varierte oppdrag

Produksjon av master til Roseslottet, kunstnere Eimund og Vebjørn Sand
En utradisjonell utfordring fra kunstner Bjarne Melgaard