Vi oppholder oss så mye som 90 % av livet innendørs. Vil ikke da materialene i omgivelsene våre påvirke både trivsel og helse?
Mange har sikkert erfart at de får en bestemt følelse i bestemte rom eller bygg? Hvorfor er det sånn? Finnes det forskning om materialenes betydning for helsa? Kan det hende at vi reagerer forskjellig på ulike materialer? Hva er egentlig naturlige materialer og finnes det unaturlige materialer?
Slike spørsmål var utgangspunktet for at InnoTre vil gjøre seg bedre kjent med forskning om trebruk i innemiljø og helseeffekter. På denne siden vil vi samle litteratur og forskning som belyser materialvalg og helse. Vårt mål er at alle interesserte kan fordype seg, bli inspirert til å få mer kunnskap, og kanskje like viktig, få flere spørsmål.
Det er mange mulige positive helseeffekter ved bruk av tre i bygg, men den forskningsbaserte kunnskapsbasen er ikke solid nok til å trekke endelige konklusjoner om flere av effektene. Som ellers når det gjelder forskning, er en av konklusjonene at vi trenger mer kunnskap for å kunne svare på alle spørsmålene.
I «Rapport fra gjennomgang av forskningsbasert litteratur om trebruk i innemiljø og helseeffekter» (Heltorp og Nyrud 2022) er det samlet relevant forskning, som til sammen kan gi oss noen svar og en tydelig pekepinn.
På et område er forskningen ganske konsistent. Resultater fra persepsjonsstudier viser at tre oppfattes som naturlig, sunt, hyggelig, varmt, behagelig, og komfortabelt. Resultater fra preferansestudier viser at heltre systematisk foretrekkes fremfor andre materialer og over tre-kompositt produkter.
På denne siden vil du finne artikler som underbygger den positive betydningen natur, naturelementer, naturmaterialer og god design har på helsen vår.